måndag 21 december 2009

Vad är ett övergrepp?


Många som varit utsatta för någon form av övergrepp har svårt att definiera det de blivit utsatta för. Sa jag nej tillräckligt högt? Kan han ha trott att jag ville? Har jag varit med om en riktig våldtäkt?

Med riktig våldtäkt syftar man då ofta på de våldtäkter som lyfts fram i media, det vill säga, överfallsvåldtäkter där våld använts. I själva verket vet vi av statistik och genom forskning att de allra flesta kvinnor våldtas inomhus av män de känner. Av en vän eller bekant, av en arbetskamrat, en klasskompis eller av ens egna partner. Detta ger oss en helt annan bild.

Många gånger försöker man säga till sig själv "det var inte så farligt", många gånger vill man tro det och tror då man kan glömma det.
Många jämför också övergrepp, vilket absolut inte går att göra. ALLA övergrepp är ett trauma och alla fall är unika. De som utsatts en gång av en främling visar likadana "symtom" som någon som utsatts flera gånger av sin pojkvän. Inget av övergreppen är "lättare" eller "bättre". Mycket beror på den hjälp man får och det nätverk man ha runt sig.

Glöm inte att du är värd att få den hjälpen! Du är värd ett liv där du kan "gå vidare", inte glömma, utan leva fullt ut igen. Där det som hänt inte längre hindrar din vardag.
Du är värd att satsa på, ditt liv är värt det. Att bearbeta kan rädda dig....tro mig, jag vet.

Att få sina fysiska gränser och sin integritet kränkt genom att bli sexuellt berörd mot sin vilja är ett mycket allvarligt brott. Att bli våldtagen av sin man eller pojkvän är minst lika allvarligt som att bli våldtagen av en okänd. I båda fallen är det sexuella övergrepp och ingen har rätt att förgripa sig på en annan människa.
Alla sexuella handlingar som görs mot dig, inför dig eller som någon får dig att göra är sexuella övergrepp, oberoende av vad du själv upplevde att du ville eller inte. Det är du och ingen annan som avgör vad som är emot din vilja, eller vad som är en sexuell handling. Handlingar som utåt sett inte ser sexuella ut kan ändå vara sexuellt laddade. En handling som i ena stunden kan vara välkommen och njutbar kan vid ett annat tillfälle vara ett övergrepp, trots att det kanske är samma person som utför handlingen. I slutänden är det bara du som kan bestämma vad det är som du har varit med om.

Många kvinnor reagerar på en traumatisk situation som en våldtäkt innebär genom att bli paralyserade. Man slåss eller skriker inte. Det gör att det ofta inte behövs något våld för att våldta någon, det blir inga blåmärken eller yttre skador. Såren finns istället på insidan. Det är väldigt vanligt att man lägger skulden på sig själv vilket ofta leder till att man inte vågar berätta för någon. Det är också vanligt att man förtränger, men vi vet av erfarenhet att händelsen brukar komma ikapp och om man inte bearbetar det man utsatts för kan det få många konsekvenser i livet.
Övergrepp är inte mindre brottsligt om du inte vågar eller kan göra motstånd. Men för en del kvinnor kan det underlätta den psykiska läkningsprocessen efter övergreppet, om de kan finna en styrka i att de försökt göra motstånd.

Glöm inte att DU ÄR VÄRDEFULL och stark. Det starka ligger inte alltid i att vara glad jämnt, att klara allt. Utan att våga visa sig svag, prata om det som hänt. Att acceptera det som hänt. Att vara stark är så mycket och vi alla har styrkan inom oss. Det finns hopp för oss alla, det är jag säker på.
Jag är er tro tills ni har den själva.....

Styrkekramar P

1 kommentar:

Lovisa sa...

Tack Paulina! Dina ord är så värdefulla!
Styrka och kraft! Kram Lovisa

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se