onsdag 2 september 2009

Övergrepp

Många fler ungdomar och barn blir utsatta för sexövergrepp av andra ungdomar än vad den officiella statistiken visar. Den slutsatsen drar socionomen Cecilia Kjellgren i en avhandling vid Lunds universitet, har ni kunnat läsa förra veckan i olika tidningar.

Hon bygger sina slutsatser på en undersökning med 9 000 norska och svenska gymnasieungdomar. Fem procent av de svenska pojkarna och en procent av flickorna säger att de tvingat någon till "penetrerande sex eller onani". Det är rätt mycket det.

Enligt Kjellgren antyder detta att mörkertalet vad gäller sexövergrepp bland unga är mycket stort, och hon säger att det finns många förklaringar till varför övergrepp inte anmäls.
- Ett första hinder är att offret själv inte formulerar det som ett övergrepp. Fördomar och myter om offrets ansvar och skuld när det gäller sexuella övergrepp spelar in och lägger sig som en tyngd över de utsatta.
Ett problem är också att killar väldigt sällan anmäler övergrepp.
- Det finns föreställningar om att en kille ska vara glad över att bli förförd av en tjej, även fast han egentligen inte är med på det. Sedan tror jag att den kille som tågar upp till en myndighet och berättar inte alls blir bemött på samma sätt som en flicka som är offer för en manlig förövare.
- Jag känner igen en svårighet för professionella att ta sig an en ung tjej som har begått ett sexuellt övergrepp. Man gör om det till något annat, något mer harmlöst. Där har vi ännu längre att gå, att ta vara på den kunskapen.
Enligt Cecilia Kjellgren är också flickor och pojkar som tvingar någon till sex mycket mer sexuellt upptagna än andra, känner sexuell lust nästan hela tiden. De är mer accepterande till våldtäktsmyter och har oftare stereotypa uppfattningar om kön och makt.

Jag tycker det är bra att man gör undersökningar bland ungdomarna, där de får ge sina svar. (helst anonymt så det blir så ärligt som möjligt).
Annars brukar det vara mycket att tala över ungdomars huvud. När vi föreläste i Norrköping på en skola märkte vi av utvärderingarna att ungdomarna tycker det är en viktig fråga och de tyckte att alla ungdomar skulle ha föreläsningar och diskussion om ämnet ok sex, övergrepp, krav mm i skolan. Det tycker jag också, det är viktigt att ta in som en del av sexualkunskap eller något närliggande ämne.

Idag har det blivit uppackning, Ella och jag var helt slut så sov en stund på fm....hm. Trodde aldrig hon skulle kunna somna ikväll. Men nu sover båda som stockar och jag laddar för bachelorette....Kommer gråta, idag med. Så romantiskt:) Som en dröm. Hehe
Alma har lekt med nya bästisen idag med, känns härligt och ha vänner omkring sig. Kommer man ju ihåg själv.
Nu tv och lite gottis...

Kram på er

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se