måndag 14 september 2009

Internet, sex och bilder

Idag presenterar Ungdomsstyrelsen sin rapport »Se mig - Unga om sex och internet«. I rapporten kartläggs barn och ungas erfarenheter och attityder av att exponera sig sexuellt och sexuellt utnyttjande via interaktiva medier.

Cirka 10 procent av unga mellan 16 och 25 år har någon gång lagt ut sexiga bilder av sig själva på internet. Samtidigt har nära 50 procent av tjejerna upplevt att någon har försökt övertala dem att skicka sexuella bilder, prata om sex eller agera framför webbkameran. För killar är andelen 13 procent.

Internet är en viktig arena i ungas sociala liv och ses av dem som något positivt. Tekniken har gjort att kontaktytorna ökat vilket har medfört fler oönskade kontakter. Många unga har accepterat att det fungerar så och har strategier för att hantera obehagliga situationer.

-Flertalet ungdomar har kompetens att hantera farorna på internet. Men det är oroande att så få vuxna verkar ha kunskap om hur det fungerar på nätet, både föräldrar och de som arbetar professionellt med unga, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Fyra av tio anser att det är acceptabelt att ha sex mot ersättning om båda är med på det. En av tio kan tänka sig att själv ta emot ersättning för sex och killar är mer positiva än tjejer. Det är ungefär 1,7 procent, motsvarande 20 000 tjejer och killar, som någon gång har haft sex mot ersättning. Sedan 2004 har andelen som säljer sex inte ökat trots att antalet unga internetanvändare har ökat kraftigt.

Unga som säljer sex har ofta en problematisk livssituation. De har dålig psykisk hälsa, bristande vuxenkontakter och svårt att sätta gränser. Nätet är en viktig arena för kontakter men tekniken är inte orsaken till att unga säljer sex via nätet.

- Unga som säljer sex mår ofta dåligt och får sällan hjälp. Särskilt svårt är det för killar att få stöd, säger Per Nilsson.

Ungdomsstyrelsen har idag överlämnat rapporten Se mig – unga om sex och internet till Nyamko Sabuni. Uppdraget har varit att undersöka tjejers och killars attityder till och erfarenheter av sexuell exponering och sexuella tjänster mot betalning.

Ungdomsstyrelsen har också tagit fram en metodhandbok för dem som arbetar med unga som råkar illa ut på nätet. Men fråga mig bara heter boken som kan beställas kostnadsfritt. Den ska jag köpa på seminariet. Ska bli jätte intressant att lyssna på vad de kommit fram till.

Idag är jag SJUK, ont i halsen och huvudet och har feber. Ligger i sängen och tycker synd om mig själv....:)

Ska jobba lite ändå, sköt om er!
Kram

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se