torsdag 3 september 2009

Myter och attityder ang våldtäkt

Stina Jeffner har sin avhandling Liksom våldtäkt typ....om ungdomars förståelse av våldtäkt genom intervjuer undersökt betydelsen av kön och sexualitet för ungdomars förståelse av våldtäkt. Hon vill genom sin avhandling ta reda på hur förhållandet ser ut mellan det som av ungdomar uppfattas som "normalt" (föreställningar om, och erfarenheter av kön och heterosexualitet) och det som uppfattas som "extremt" (föreställningar om, och/eller erfarenheter av våldtäkt.

På ett principiellt plan, när de inte behöver ta ställning till någon konkret situation, är ungdomarna överens om att en våldtäkt är allt som sker efter att kvinnan sagt nej till sex. I intervjuerna framkommer dock att denna principiella förståelse är förhandlingsbar, våldtäkt kan bli en accepterad handling genom att handlingar och händelser omtolkas med hjälp av olika omständigheter Ungdomarna skapar ett förhandlingsutrymme, och i detta förhandlingsutrymme finns det omständigheter som gör att, trots att en tjej sagt nej, ändå inte tolkar situationen som våldtäkt.
Dessa omständigheter är:

Sättet att säga nej
Tjejen bör säga ett TYDLIGT eller absolut nej, hon bör också helst gå därifrån. Hon ska sparka och slåss. Hon får inte säga nej i sista sekund eller ja till allt annat men nej till sex. En tjej som exempel börjar hångla med en kille och sedan säger nej till sex får skylla sig själv. Säger en tjej nej på fel sätt eller vid fel tillfälle förstås inte längre situationen som en våldtäkt. Dessutom ligger fokus på hur killen förstått detta nej

Kärlekens betydelse
Om tjejen är eller har varit kär i killen, eller han i henne, eller båda i varandra, omtolkar ungdomarna situationen. Kärlek förknippar ungdomar med romantik och fina upplevelser, även om de av egen erfarenhet vet att det inte alltid är så. Om det funnits eller fortfarande finns romantiska känslor med i bilden faller situationen utanför det ungdomarna ser som våldtäkt och kan i stället förstås som ett sexuellt möte

Alkoholpåverkan
Ungdomarna har en förståelse som grundas i att killar styrs av starka sexuella "drifter", i reglerna för kön ingår det att tjejer ska förhålla sig till detta. De ska inte försätta sig i situationer där de riskerar att utsättas för dessa drifter. Exempelvis ska inte tjejer dricka för mycket alkohol, gör de ändå det är de medansvariga till det som händer. Å andra sidan gör alkoholpåverkan hos killar att hans skuld och ansvar minskar, "han var så full att han inte visste vad han gjorde".

Föreställningar om horan
Enligt ungdomarna finns det vissa tjejer som inte beter sig som "fina" tjejer ska göra, kanske är de utmanande klädda, har haft sex med för många killar eller flirtar mycket. Dessa tjejer som ungdomarna benämner som horor, "har ett rykte", och detta rykte verkar lätt att få. Killar kan däremot inte vara horor. det är tjejens ansvar att inte utmana, reta eller bjuda in, gör de det eller om de än gång fått denna horstämpel blir det en förmildrande omständighet då ungdomarna ska tolka situationen. Hon kanske till och med ville själv.

"Avvikande" killar
Ungdomarna är eniga om att det är en speciell kille som våldtar. De tillskriver dessa killar allt från en dålig barndom till allmänt psykiskt störda. De uttrycker det också som att det kan vara lite synd om männen, de kanske är blyga eller ensamma. På detta vis fråntas de avvikande männen ansvar. "Vanliga" killar våldtar inte , skulle en vanlig kille anklagas för våldtäkt omdefinieras situationen till något annat och ansvar läggs på tjejen.

Konsekvenser för tjejen
Det finns en bild bland ungdomar av hur ett våldtäktsoffer "ska" bete sig och må efter en riktig våldtäkt. De anser att våldtäkt för med sig den yttersta förnedringen för en kvinna. Det ska vara tydligt att tjejen mår riktigt dåligt för att det ska vara fråga om en våldtäkt. Reagerar tjejen på något annat sätt, som exempel genom att gå till skolan och bete sig som nästan som vanligt, gör det att situationen kan omtolkas till någon annat än våldtäkt. Man ska också ha yttre skador.

Våldtäkt är alltså allt som sker efter att en tjej sagt nej, men detta gäller endast.
  • om tjejen sagt nej på rätt sätt
  • om ingen har eller haft känslor för varandra
  • om varken tjejen eller killen varit för fulla
  • om inte tjejen kan tolkas som hora
  • om inte killen kan tolkas som "normal"
  • om tjejen synligt mår väldigt dåligt efteråt

De sex omständigheterna gör att yttersta ansvaret läggs på tjejen. Mer om detta kan ni läsa i "Jag kallade det aldrig för våldtäkt" Att möta våldtagna kvinnor av Josefin Grände. Ett bra tips om man jobbar med detta eller har varit med om övergrepp.

Vad tycker ni om dessa omständigheter? Jag får berätta mina åsikter en annan dag. Sköt om er

Glöm inte att gå in på www.novahuset.com och bli medlem gratis du med och stöd oss i kampen mot sexuella övergrepp.

Kram P

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se