fredag 5 november 2010

Detta med straff

Det med straff är ett svårt ämne tycker jag.....jag gillar inte å ena sidan att förövare bara sitter av sina straff och kanske (många gånger) kommer ut som densamma som åkte in. Men å andra sidan är det svårt med terapi med någon som anser sig oskyldig och som inte vill ha hjälp för personen förstår inte att han/hon har ett problem.
Men det är viktigt att prata om, det är en mycket viktig fråga. Vi vill ju att det ska bli ändring och det inte händer igen. Vad är rätt? Längre straff, tvingad terapi?

Ibland kanske inte längden på straffet betyder så mycket men i vissa fall blir man rent ut sagt förbannad.
Ni har säkert hört om Alexandramannen som utgav sig för att vara en tjej men som egentligen var en 31 årig man. Han dömdes till 10 års fängelse för sexbrott mot närmare 50 st unga tjejer.
Nu har vi ett liknande fall, en 24 årig man som begått sexbrott mot 45 unga tjejer. Han dömdes för 17 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell poserig, 39 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, 15 fall av försök till utnyttjande av barn för sexuell posering och grovt pornografibrott.
Han hade också utgett sig för att vara en tjej, Frida.
Domen blev ett år....ett ynka år.

Många tycker säkert inte det är så farligt, han gjorde ju inget fysiskt men jag vet hur dessa utsatta kan må. Det psykiska är många gånger lika hemskt. Att någon lurar en och utnyttjar en sätter sig självklart. I vissa fall är det hot med, det går inte bara att sudda bort. Inte heller kränkningen i att någon sett en naken, som man kanske inte ville från början. Det kanske skedde genom tvång, genom tjat....inte helt ovanligt.
I vissa fall är det jobbigt att man gjort saker man inte ville men många gånger är det sveket som bränner mest. Det kan jag förstå.
Jag lurades och manipulerades totalt av "han". Det gör ont, det svider. Man känner sig rätt dum, trots att man inte kunnat ana något.
Så ett års fängelse är ingenting. Han är snart ute.....kanske tillbaka på nätet?!

Så detta med straff är något att ta tag i för beslutsfattare, hur får vi förövare att ändras och hur skyddar vi de utsatta och de övriga som förövarna kommer ut till sedan.

Ska ta helg nu, kanske har något att komma med efter helgen. Vem vet....
Barnen är iväg med mor o far på landet hela helgen, nu blir det brasa, tända ljus och gottis.

Ta hand om er fina värdefulla ni
Kram Paulina

Inga kommentarer:

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se