fredag 8 februari 2013

Vill även säga....

Mycket tankar far genom huvudet när man varit i tv, och alltid finns det saker man vill få sagt men tiden går fort och man får inte tillfälle.
Jag tycker absolut att själva historian är viktigt, att ja träder fram för att visa att jag är en människa som idag kommit vidare, inte skäms eller bär skuld och fick nåt bra utav rättegången.
Jag vill förtydliga mig, för MIG var rättegången en viktig process men det är alltid DU som avgör. Absolut tycker jag att man ska anmäla men det förutsätter att HELA systemet fungerar. Från polis, målsägarbiträde, rättegång och landsting till vård och stöd efter. Inte bara stöd nån dag efter utan under så lång tid man behöver.

Jag anser att vi behöver mer utbildning inom polis, rättsväsendet och yrken som möter utsatta. Jag anser att alla som studerar till dessa yrken ska ha kunskap i frågorna i mycket större utsträckning än idag, det behöver få komma in mer i utbildningarna.
Det finns många handlingsplaner och lagar men de tillämpas sällan i praktiken.
Ett bra bemötande ska man få överlag överallt, det ska inte handla om kommun och eldsjälar. Och man ska inte bara släppas efter en rättegång eller förhör utan få bra stöd. Så där måste det med finnas bra folk, psykologer läkare mfl. Även fsk borde öppna ögonen med, mer kunskap där oxå då man kan behöva vara sjukskriven i efterhand då allt kommer ifatt en. Den förståelsen finns inte alltid tyvärr.

Man är i en otroligt utsatt situation och man är skör, man uppfattar mycket annorlunda när man redan bär skuld och skam och de bör de skala av ist för att späda på. Gäller både i förhör rättegång och efter. Backa upp istället för att stjälpa.

Jag har valt att vara offentlig pga att ja tyckte de va viktigt när jag var i det, någon som trädde fram och gav hopp. Jag klandrar ingen och likaså om man anmäler eller inte är även detta något man måste välja själv. Jag har valt detta och uppskattar inget näthat efter mina val.

Något jag ville få fram också var om det perfekta offret, som jag inte var... Som jag skrev om igår. Otroligt viktigt med attityder och vad de gör med oss. Det är inte bara i rätten vi kan bli förlöjligade utan i samhället. Det klimaten råder ju tyvärr. Många tycker och tänker och håller inte tyst. Det har gett mer skuld och skam för mig och det är där vi alla kommer in. Samhällets attityder måste ändras.
Vi på Novahuset jobbar mycket med attityder i skolor, och det förebyggande arbetet glöms många gånger bort. Men det är ju lika viktigt, vi vill ju att det ska få ett slut. Att inte det ska ske sexuella övergrepp.
Där har vi alla ett stort ansvar. Och det måste förstås jobba mer med det, med normer och maskulinitet och dessa attityder. Vi måste oxå lägga fokus där skulden hör hemma, på gärningsmannen.
Idag jobbar inte många förebyggande och finns inga projektpengar eller prioriteringar i det, tyvärr. Måste vara vetenskapligt baserat och visa resultat direkt...lite svårt. Mer till det förebyggande !

Sedan måste det både högst uppifrån beslutas saker och hålla koll på kommunerna. Det är kommunerna som måste göra mer och säkra upp arbetet. Sätt kommunpamparna i soffan och så får de säga vad de gör i frågan. Olika för olika kommuner vilket är skit och sexuella övergrepp är inte prioriterat, det måste kollas mycket mer.

Vi måste ha ett kunskapscenter och granska alla anmälningar som ej går till åtal.

Lite mer av de ja ville få sagt....va en del😊
Oavsett om ni väljer att vara offentlig eller ej. Oavsett om ni anmäler eller inte. Prata med NÅGON❤

Tänker på er alla
Ta hand om er värdefulla.
Just nu kan det kännas skit men det kommer inte alltid kännas såhär. Glömma gör man inte men gå vidare är möjligt❤
Styrkekramar P

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är min idol kram och tack

Sosso sa...

Du är så duktig och det behövs flera som du kram

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se